Lemon curd to gęsty cytrynowy krem, którego możemy używać do przekładania ciast, jako dodatek do deserów, ale u mnie w domu świetnie sprawdza się na śniadanie w towarzystwie sera białego i świeżego pieczywa .
30 min
Składniki:
6 żółtek
2/3 szklanki cukru pudru ( ja użyłam cukru brązowego )
Sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
Kostka masła (200 gram )
Mocno cytrynowy krem lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wbijamy żółtka, wlewamy sok z cytryn i wsypujemy cukier puder – mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa zacznie robić się ciepła dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i gotujemy stale mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści. Po rozpuszczeniu masła gotujemy ją jeszcze 3 minuty nie przerywając mieszania. Masę przelewamy do miseczki lub wyparzonych słoików i odstawiamy aby zastygła.
Komentarze