Mocno cytrynowy krem Lemon Curd

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lemon curd to gęsty cytrynowy krem, którego możemy używać do przekładania ciast, jako dodatek do deserów, ale u mnie w domu świetnie sprawdza się na śniadanie w towarzystwie sera białego i świeżego pieczywa .

  • 30 min

Składniki:

  • 6 żółtek
    2/3 szklanki cukru pudru ( ja użyłam cukru brązowego )
    Sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn
    Kostka masła (200 gram )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mocno cytrynowy krem lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wbijamy żółtka, wlewamy sok z cytryn i wsypujemy cukier puder – mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa zacznie robić się ciepła dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i gotujemy stale mieszając, aż masło całkowicie się rozpuści. Po rozpuszczeniu masła gotujemy ją jeszcze 3 minuty nie przerywając mieszania. Masę przelewamy do miseczki lub wyparzonych słoików i odstawiamy aby zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować