Mocno bakaliowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: 15 dag masła miksujemy z 2/5 szklanki cukru, dodajemy 3 żółtka. Gdy składniki się połączą, wsypujemy 2 szklanki mąki krupczatki, proszek do pieczenia, pokrojone drobno orzechy oraz kakao i zagniatamy jednolite ciasto, które schładzamy w lodówce.
2.W tym czasie przygotowujemy masę serową: Pozostałe masło miksujemy z resztą cukru oraz białkami 3 jaj i całymi jajkami. Dodajemy zmielony ser (możemy użyć tego w wiaderku), ziarenka z 1 laski wanilii oraz budyń śmietankowy i dokładnie miksujemy. 10 dag rodzynek obsypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy.
3.Spód średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wykładamy 2/3 porcji ciasta. Wlewamy masę serową i wierz posypujemy skruszonym pozostałym ciastem. Pieczemy około 60-65 minut w temperaturze 200 stopni (po około 40 minutach przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nam nie przypaliła).
4.Ciasto studzimy. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w śmietanie, posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy rodzynkami oraz migdałami- całymi i w słupkach.
Komentarze