Młody kapuśniak

  • wyświetlono: 198 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Taka babcina zupka. Z młodych warzyw. Z pyszną młodą kapustą. Z kawałkami boczku wędzonego i ogonówki. Z przesmażoną cebulką, świeżym koperkiem.

ewaeu
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 litry bulionu gotowanego na skrzydełkach
5 ziemniaków
marchewka
mała kapusta albo pół większej
2 pomidory
pół cebuli
łyżka smalcu najlepiej domowego
150 g boczku wędzonego parzonego
150 g ogonówki
pierz czarny świeżo mielony
cukier na koniec łyżki
łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
pęczek koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Młody kapuśniak

  • 1. Do bulionu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojona półplasterki. Gotować ok 10 min. Dodać pokrojoną dość grubo kapustę oraz pomidory bez skórki pokrojone w kostkę Gotować kolejne 10 min.
    Na patelni, na smalcu podsmażyć pokrojone w małe kawałki mięsa. Przełożyć do zupy. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do zupy. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, cukier, sok z cytryny i sól do smaku. Jeszcze zupę zagotować i dopiero dodać pokrojony drobniutko koperek.
    Smacznego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustacebulaziemniakikoperekmarchewkazupamłoda kapustaboczek wędzonyKapuśniakmłode warzywaogonówkababcina zupazupa jak u babcimłody kapuśniak

Komentarze

Podobne przepisy

Kapuśniak

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Kapuśniak

Kapuśniak to zupa dla mnie idealna,...

kapuśniak z kiszonej kapusty

Dodane przez: justi2401

Kapuśniak

Jestem tak wielką fanką tej zupy,...

Kapuśniak

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kapuśniak

Kapuśniak przeważnie gotuję w sezonie...

Kapuśniak

Dodane przez: Bilcia

Kapuśniak

Uwielbiam tą zupkę a tym razem...

image-07dux3l

Dodane przez: joanna1974

Kapuśniak

Tradycyjna polska zupa , wyrazista...

kapusniak

Dodane przez: majka190382

KAPUŚNIAK

Ugotowany wg starego przepisu babci....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE