Uwielbiam ciasto francuskie nie tylko na słodko - w wersji wytrawnej jest równie pyszne i efektowne.
Składniki:
225 g ciasta francuskiego mrożonego
2 młode buraki
1 cebula
2-3 łyżki rozdrobnionego orzecha włoskiego
łyżeczka cukru lub miód
ocet balsamiczny
czosnek wg smaku
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz
100 g domowego twarogu
żółtko do posmarowania ciasta
Młody burak z twarogiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze. U mnie 2 części 110-115 g.
2.Przygotować warzywa: cebulę i burak oczyścić Cebulę pokroić w drobną kostkę a burak zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zrobić wycięcie w cieście zostawiając boki 1,5-2 cm. Posmarować boki żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni przez 15 minut.
3.Na rozgrzaną patelnię wlać olej i usmażyć pokrojoną na drobno cebulę. Dodać tarty burak i dusić mieszając przez 7-8 minut. Dodać cukier lub miód, ocet balsamiczny, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz. Ja dodatkowo do farszu dodaję suszoną bazylię, majeranek i koperek. Wymieszać i dusić kolejne 10 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i wyłożyć połowę farszu buraczku, na wierzch warstwa twarogu i na koniec resztę buraków i posypać orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 8-10 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze