Młody burak z twarogiem w cieście francuskim

0 (0 ocen)

Uwielbiam ciasto francuskie nie tylko na słodko - w wersji wytrawnej jest równie pyszne i efektowne.

Składniki:

  • 225 g ciasta francuskiego mrożonego
    2 młode buraki
    1 cebula
    2-3 łyżki rozdrobnionego orzecha włoskiego
    łyżeczka cukru lub miód
    ocet balsamiczny
    czosnek wg smaku
    1 łyżka oleju do smażenia
    sól
    pieprz
    100 g domowego twarogu
    żółtko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Ciasto

Młody burak z twarogiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze. U mnie 2 części 110-115 g.
  • 2. Przygotować warzywa: cebulę i burak oczyścić Cebulę pokroić w drobną kostkę a burak zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zrobić wycięcie w cieście zostawiając boki 1,5-2 cm. Posmarować boki żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec w temp. 200 stopni przez 15 minut.
  • 3. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i usmażyć pokrojoną na drobno cebulę. Dodać tarty burak i dusić mieszając przez 7-8 minut. Dodać cukier lub miód, ocet balsamiczny, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz. Ja dodatkowo do farszu dodaję suszoną bazylię, majeranek i koperek. Wymieszać i dusić kolejne 10 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika i wyłożyć połowę farszu buraczku, na wierzch warstwa twarogu i na koniec resztę buraków i posypać orzechami włoskimi i wstawić do piekarnika na 8-10 minut w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować