Młode ziemniaki z ogórkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Odgrzewane młode ziemniaki smakują pysznie. Dziś polecam ich połączenie z chrupiącymi ogórkami i cebulką. To doskonały pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Przy niewielkim nakładzie pracy otrzymujemy fajną, sezonową sałatkę.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    • Około 15 małych, młodych ziemniaków,
    • 3 ogórki gruntowe,
    • 0,5 czerwonej cebuli,
    • 2 łyżki majonezu,
    • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej,
    • Pęczek szczypioru,
    • Olej rzepakowy,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól do smaku
    • Natka pietruszki do dekoracji

Młode ziemniaki z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojone ziemniaki 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Gotowe odcedzamy i studzimy.
    Zimne kroimy w plasterki.
  • przysmażanie ziemniaków 2. Tak przygotowane porcjami obsmażamy na patelni grillowej z dodatkiem niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
  • dodanie pozostałych warzyw 3. Między czasie ogórki kroimy w plastry, a szczypior siekamy. Gotowe ziemniaki zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu przysmażamy pokrojony szczypior. Do przysmażonego ponownie dodajemy ziemniaki oraz pokrojone ogórki i pokrojoną w paseczki cebulę.
  • przygotowanie sosu 4. Całość mieszamy. W miseczce łączymy majonez z musztardą. Wymieszane składniki dodajemy do sałatki. Sałatkę ostatecznie doprawiamy do smaku i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy