Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej

0 (0 ocen)

Ciekawy sposób na młode ziemniaczki - duszone w potrawce z pomidorów z dodatkiem szczawiu. Danie lekko pikantne, o przyjemnym aromacie korzeni. W sezonie warto spróbować czegoś nowego - polecam!

Składniki:

  • 400 g młodych ziemniaków
    3 duże pomidory (łącznie 600g)
    1 duża biała cebula (150g)
    1 pęczek szczawiu (60 - 70g)
    1 łyżka masła
    200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 9% tłuszczu
    1/2 szklanki wody
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta pieprzu cayenne
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    posiekany szczypiorek do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej 1. Masło rozpuścić w garnku, dodać obraną i posiekaną cebulę, również posiekany szczaw, wsypać kolendrę, imbir i pieprz cayenne. Dusić 5 min, mieszając.
  • Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej 2. Dołożyć pokrojone w małą kostkę pomidory - dusić kolejne 5 min.
  • Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej 3. Następnie wlać wodę, dołożyć oskrobane ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków (10 - 15 min), co jakiś czas mieszając.
  • Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej 4. Jogurt dokładnie rozmieszać z mąką - zawiesinę wlać do garnka. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość chwilę razem gotować. Danie doprawić do smaku. Każdą porcję posypać posiekaną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować