Ciekawy sposób na młode ziemniaczki - duszone w potrawce z pomidorów z dodatkiem szczawiu. Danie lekko pikantne, o przyjemnym aromacie korzeni. W sezonie warto spróbować czegoś nowego - polecam!
Składniki:
400 g młodych ziemniaków
3 duże pomidory (łącznie 600g)
1 duża biała cebula (150g)
1 pęczek szczawiu (60 - 70g)
1 łyżka masła
200 g jogurtu naturalnego typu greckiego 9% tłuszczu
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
szczypta pieprzu cayenne
przyprawa typu Vegeta do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
posiekany szczypiorek do przybrania
Młode ziemniaki w potrawce pomidorowo-szczawiowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnku, dodać obraną i posiekaną cebulę, również posiekany szczaw, wsypać kolendrę, imbir i pieprz cayenne. Dusić 5 min, mieszając.
2.Dołożyć pokrojone w małą kostkę pomidory - dusić kolejne 5 min.
3.Następnie wlać wodę, dołożyć oskrobane ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków (10 - 15 min), co jakiś czas mieszając.
4.Jogurt dokładnie rozmieszać z mąką - zawiesinę wlać do garnka. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Całość chwilę razem gotować. Danie doprawić do smaku. Każdą porcję posypać posiekaną zieleniną.
Komentarze