Młode ziemniaki w gulaszu z szynki i łodygi brokuła

0 (0 ocen)

Danie jednogarnkowe, smaki sie tu cudownie przenikają. Jako dodatek użyłam łodygi brokuła, które zazwyczaj wyrzucamy. Smakują wybornie.

Składniki:

  • 500 gram szynki wieprzowej
    mała cebula
    ząbek czosnku
    mała marchewka
    3 łyżki kwaśniej śmietany
    łyżeczka mąki
    700 ml słonego wywaru warzywnego
    majeranek, pieprz, sól
    kilka młodych ziemniaków
    pół pęczka koperku
    łodyga z 1 brokuła
    łyżeczka masła
    łyżka oleju słonecznikowego
    łyżka słonecznika

Młode ziemniaki w gulaszu z szynki i łodygi brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawiamy przeciśnietym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju aby zamnąć pory. Dodajemy cebulę pokrojoną w dość grube kawałki i marchew pokrojoną w plasterki. Po ok. 10 minutach smażenia dodajemy wywar i obrane ziemniaki. Dusimy do miękkości mięsa i ziemniaków. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką.
  • 2. Obrane łodygi brokuła gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Kiedy beda miękkie odcedzamy i dodajemy masło oraz uprażony na suchej patelni słonecznik. Wykładamy gulasz na talerz, posypujemy koperkiem a na górze układamy łodygi brokuła.

Porady

Zamiast słonecznika można posypać podsmażoną na maśle bułką tartą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy