Młode ziemniaki w gulaszu z szynki i łodygi brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiamy przeciśnietym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju aby zamnąć pory. Dodajemy cebulę pokrojoną w dość grube kawałki i marchew pokrojoną w plasterki. Po ok. 10 minutach smażenia dodajemy wywar i obrane ziemniaki. Dusimy do miękkości mięsa i ziemniaków. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką.
2.Obrane łodygi brokuła gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Kiedy beda miękkie odcedzamy i dodajemy masło oraz uprażony na suchej patelni słonecznik. Wykładamy gulasz na talerz, posypujemy koperkiem a na górze układamy łodygi brokuła.
Porady
Zamiast słonecznika można posypać podsmażoną na maśle bułką tartą.
Komentarze