Młode ziemniaki po chłopsku

4.5 (192 ocen)

  • 1 min

Pyszna i sycąca zapiekanka, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko Panom... ;)

  • 1 min

Składniki:

  • - 7 ziemniaków młodych średnich
    - 7 plastrów boczku parzonego
    - 3 ząbki czosnku
    - oliwa (można też dodać łyżkę masła)
    - wegeta, pieprz, papryka mielona słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa, majeranek
    - 3 duże plastry sera żółtego lub ok. 50 g startego
    - 1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młode ziemniaki po chłopsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki delikatnie oskrobać, by została delikatna skórka. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć ziemniaki przekrojone na pół. Oprószyć przyprawami wg uznania (można dodać trochę masła w tym momencie). Przykryć serem, nstp. przykryć boczkiem. Piec ok. 40 min pod przykryciem w 180 st.C, a pod koniec odkryć i podpiekać, aż ziemniaki i boczek się zarumienią. Posypać koperkiem i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować