Malutkie młode ziemniaczki pieczone w occie balsamicznym, pyszne. Podaliśmy z sałatą. Mogą być samodzielną potrawą, albo dodatkiem do innego dania.
1 godz. 20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
500 g małych młodych ziemniaków
ocet balsamiczny (porządny chlust)
oliwa extra vergine
sok z cytryny
łyżka świeżych listków rozmarynu
2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
suszone listki szałwii
sól
pieprz
Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie wyszorowałem, osuszyłem. Do miski wlałem ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Wrzuciłem ziemniaki. Dodałem przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i posiekany rozmaryn. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki, przełożyłem do żaroodpornej formy.
Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni C., zapiekałem ok. 60 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, ja kupiłem bardzo małe ).
Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykryłem naczynie folią aluminiową ( na 20 minut przed końcem pieczenia).
Komentarze