Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Malutkie młode ziemniaczki pieczone w occie balsamicznym, pyszne. Podaliśmy z sałatą. Mogą być samodzielną potrawą, albo dodatkiem do innego dania.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g małych młodych ziemniaków
    ocet balsamiczny (porządny chlust)
    oliwa extra vergine
    sok z cytryny
    łyżka świeżych listków rozmarynu
    2 łyżeczki owoców kopru włoskiego
    suszone listki szałwii
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaki pieczone w occie balsamicznym 1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałem, osuszyłem. Do miski wlałem ocet balsamiczny, sok z cytryny i oliwę. Wrzuciłem ziemniaki. Dodałem przyprawy, koper włoski, roztarte listki szałwii i posiekany rozmaryn. Dokładnie wymieszałem wszystkie składniki, przełożyłem do żaroodpornej formy.
    Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 200 stopni C., zapiekałem ok. 60 minut ( czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków, ja kupiłem bardzo małe ).
    Gdy wierzch ziemniaków zacznie się rumienić, przykryłem naczynie folią aluminiową ( na 20 minut przed końcem pieczenia).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować