Młode ziemniaki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Danie na czasie .

  • 25 min

Składniki:

  • 2 kg młodych ziemniaków
    2 średnie cebule
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    sól
    1/2 pęczka świeżego koperku
    zimne mleko , maślanka , kefir lub zsiadłe mleko ( co kto lubi )

Młode ziemniaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy ziemniaczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( ok.15-20 minut ). W między czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym maśle z olejem . Koperek płuczemy ,osuszamy i drobno siekamy .
  • 2. Odcedzone ziemniaczki ,wykładamy na talerz .Okraszamy złotą cebulką z tłuszczem i posypujemy obficie koperkiem . Podajemy z zimnym mlekiem , kefirem , maślanką lub zsiadłym mlekiem ( wszystko zależy od upodobań ).

Porady

Uważać aby nie gotować ziemniaczków zbyt długo ponieważ zaczną się rozpadać .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy