Młode ziemniaczki pieczone

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Powtarzam to do znudzenia, ale uwielbiam ten czas, kiedy możemy się cieszyć
świeżymi warzywami i owocami. Nie mogę się nimi najeść.
Dziś proponuję młode ziemniaczki, pieczone w piekarniku.
Niby nic, a takie pyszne. Przyprawy możecie dowolnie modyfikować. Dodać takie jak lubicie.
Pieczone ziemniaki robię na różne sposoby.
Tym razem tylko z przyprawami
i odrobiną oleju. Tak niewiele trzeba, żeby cieszyć się
pysznym daniem.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    1 łyżka przyprawy do ziemniaków
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka suszonego koperku
    1 łyżka suszonego tymianku
    4-5 łyżek oleju

Młode ziemniaczki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młode ziemniaczki pieczone 1. Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć i pokroić. Większe na ćwiartki, a mniejsze na połówki.
    Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do naczynia
    żaroodpornego. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
    Polać olejem i ponownie delikatnie wymieszać.
  • Młode ziemniaczki pieczone 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 1 godzinę.
    Podczas pieczenia dwa razy delikatnie przemieszałam ziemniaki, żeby te z dołu znalazły się na górze.
    Czas pieczenia może się różnić. Zależy od wielkości ziemniaków, ale też od mocy piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy