Nikogo nie trzeba przekonywać, że polskie młode ziemniaczki są najsmaczniejsze. Ja je uwielbiam, takie właśnie z masłem i koperkiem, do tego jajko sadzone i kubek kwaśnego mleka, nic mi więcej nie potrzeba.
15 min
Dla 2 osób
Składniki:
600 g młodych polskich ziemniaczków
łyżka masła
pół pęczka koperku
100 g boczku wędzonego na skwarki
2 jajka na sadzone
1/2 litra mleka kwaśnego lub maślanki
sól do smaku
Młode polskie ziemniaki z masłem, koperkiem i skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaczki oskrobać, ugotować tak aby się nie rozpadły w osolonej wodzie, odlać, dodać masło i koperek.
W tym czasie kiedy ziemniaki się gotują pokrojony boczek usmażyć jak kto lubi, odgarnąć na boki i w środek wbić 2 jajka, smażyć dość krótko, tak aby tylko białko się ścięło, podać z gotowymi ziemniakami.
Komentarze