Młode marchewki pieczone z serem feta i makiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dziś mam dla Was coś specjalnego – młode marchewki pieczone z serem feta i makiem, czyż nie brzmi pysznie?! Dzięki pieczeniu marchewki zyskały jeszcze słodszy smak. Mam nadzieję, że ta propozycja zasmakuje Wam tak jak mnie. Takie marchewki mogą być dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦1 pęczek młodych marchewek (ok. 10-15 szt)
    ◦3 łyżki oleju z orzechów włoskich
    ◦pieprz – młynek
    ◦sól morska
    ◦80 g sera feta
    ◦1-2 łyżki maku
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Młode marchewki pieczone z serem feta i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Marchewki myjemy, nie obieramy i odcinamy nać. Nacieramy je olejem z orzechów i posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 minut. Po upływie tego czasu posypujemy je makiem i pokruszonym serem feta i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.

    Marchewki podajemy na ciepło posypane posiekaną, świeżą natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy