Młoda kapustka z pomidorkami koktajlowymi i okrasą

0 (0 ocen)

  • 60 min

W sezonie na młodą kapustę, gości ona na naszym stole bardzo często i wcale się nie nudzi, ponieważ przygotowuję ją w różnych wersjach. Ta z dużą ilością boczku i cebulki, urozmaicona delikatnymi pomidorkami koktajlowymi smakuje wszystkim domownikom.

  • 60 min

Składniki:

  • -2 główki młodej kapusty
    -1 duży pęczek koperku
    -4 duże cebule
    -0,5 kg wędzonego boczku
    -200 g pomidorków koktajlowych
    -200 g śmietany 18%
    -1,5 szklanki zimnej wody
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Młoda kapustka z pomidorkami koktajlowymi i okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Pomidorki przekrawamy na połowy.
  • 2 2. Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb. Połówki kapusty przekrawamy na ćwiartki, szatkujemy, dokładnie myjemy. Wkładamy do dużego garnka, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidorki i gotujemy kolejne 20 minut mieszając od czasu do czasu.
  • 3 3. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) aż ładnie się zrumieni. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i smażymy na rumiano.
  • 4 4. Gdy kapusta będzie miękka, dodajemy do niej okrasę z boczku i cebulki. Obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut.
  • 5 5. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy śmietanę. Chwilę podduszamy.
  • 6 6. Wyłączamy ogień i dodajemy drobno posiekany koper, dokładnie mieszamy i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować