Młoda kapusta zasmażana z pomidorami

4.5 (140 ocen)

Na straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną mogła cieszyć się tą sezonową potrawą

Składniki:

  • nieduża główka młodej kapusty
    3 ziela angielskie
    liść laurowy
    1 cebula
    łyżka smalcu
    kopiasta łyżka mąki pszennej
    4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    2 kopiaste łyżki posiekanego koperku – u mnie mrożony
    sól
    pieprz
    cukier
    słodka papryka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i przełożyć do rondla.
    Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość.
    Wówczas ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta.
    Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia.
    Przełożyć cebulę do rondla, wymieszać.
    Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
    Gotować razem jeszcze kilka minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koncentrat pomidorowy Koper Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować