Na straganach pojawiła się śliczna, zielona, młoda kapusta (podobno polska). Nie byłam w stanie oprzeć się jej urokowi, dzięki czemu rodzinka już wczesną wiosną mogła cieszyć się tą sezonową potrawą
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę opłukać, przekroić na 4 części, wyciąć głąb, pokroić w niezbyt cienkie paski i przełożyć do rondla.
Podlać wrzącą wodą (około 2 szklanek), posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, i poddusić, żeby kapusta zmniejszyła objętość.
Wówczas ewentualnie dolać wody, tak aby kapusta była tylko co przykryta.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce smalcu, oprószyć mąką i chwilę razem przesmażyć nie dopuszczając do zrumienienia.
Przełożyć cebulę do rondla, wymieszać.
Kiedy kapusta zacznie mięknąć, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
Gotować razem jeszcze kilka minut.
Komentarze