Młoda kapusta zasmazana z koperkiem i prazonym słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon na młoda kapustę uwazam za otwarty.Taka wersja kapusty to moja ulubiona.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 glowka młode kapusty,
    1 duza marchewka,
    2 cebule,
    1 zabek czosnku,
    1/2 papryki czerwonej,
    1 peczek koperku,
    2 garscie słoneczniku,
    sol,pieprz,vegeta,maga
    3-4 łyżki śmietany 18% lub 30%
    1 lyzka oleju

Młoda kapusta zasmazana z koperkiem i prazonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mloda kapuste umyc i poszatkowac. Marchewke obrac i zetrzec na tarce na grubych oczkach.
    Cebule obrac i pokroic w drobna kostke.
    Koperek posiekac.
    Slonecznik uprazyc na suchej patelni.
    Papryke umyc i pokroic w kostkę.Czosnek obrac i drobno pokroic.

  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebulę z czosnkiem,dodajemy marchewkę i krotko smazymy-ok 1 minuty.Dodajemy kapuste i paprykę i zalewamy ok 1,5-2 szklankami goracej wody.Przykrywamy i dusimy.Gdy warzywa zmiekna dodajemy przyprawy.Wlewamy śmietanę.Na koniec wsypujemy posiekany koperek,mieszamy wszystko.
    Przed podaniem kapuste posypujemy prazonym slonecznikiem,dzieki czemu kapusta zyskuje ciekawy smak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy