W środku sezonu na młodą kapustę nie można nie zrobić jej w wersji zasmażanej. A ta wersja z dodatkiem nasion kopru i klopsików wieprzowych zasmakuje każdemu!
Młoda kapusta zasmażana z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrywamy od kapusty wierzchnie ciemne liście. Pozostałą część drobno szatkujemy. Boczek kroimy w małą kostkę.
2.Wrzucamy boczek na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 minut. Gdy boczek jest już podsmażony wrzucamy kapustę i smażymy ciągle mieszając przez 10 minut. Następnie podlewamy szklanką wody. Dodajemy 1 łyżkę nasion kopru, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 20 minut, mieszając co jakiś czas.
3.Gdy kapusta się dusi, możemy przygotować klopsiki. W tym celu w blenderze ścieramy czerstwą bułkę, następnie dodajemy mięso, jajko, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na oleju. Kapustę wykładamy na talerze, a na niej układamy kilka klopsików.
Komentarze