Młoda kapusta zasmażana z klopsikami

4.5 (143 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

W środku sezonu na młodą kapustę nie można nie zrobić jej w wersji zasmażanej. A ta wersja z dodatkiem nasion kopru i klopsików wieprzowych zasmakuje każdemu!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • KAPUSTA ZASMAżANA:
    - młoda kapusta- duża główka: 1 sztuka
    - boczek wędzony chudy: 200 gramów
    - nasiona kopru: 1 łyżka
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - woda: 1 szklanka
    KLOPSIKI:
    - Mielone mięso wieprzowe: 500 gramów
    - czerstwa bułka: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - pieprz, sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta zasmażana z klopsikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta zasmażana z klopsikami 1 1. Odrywamy od kapusty wierzchnie ciemne liście. Pozostałą część drobno szatkujemy. Boczek kroimy w małą kostkę.
  • kapusta zasmażana z klopsikami 2 2. Wrzucamy boczek na rozgrzaną patelnię i smażymy ok. 5 minut. Gdy boczek jest już podsmażony wrzucamy kapustę i smażymy ciągle mieszając przez 10 minut. Następnie podlewamy szklanką wody. Dodajemy 1 łyżkę nasion kopru, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 20 minut, mieszając co jakiś czas.
  • kapusta zasmażana z klopsikami 3 3. Gdy kapusta się dusi, możemy przygotować klopsiki. W tym celu w blenderze ścieramy czerstwą bułkę, następnie dodajemy mięso, jajko, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy małe kuleczki i smażymy na oleju. Kapustę wykładamy na talerze, a na niej układamy kilka klopsików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować