Młoda kapusta zasmażana z dymką

4.5 (169 ocen)

  • 45 min

Pyszny dodatek do drugiego dania. Świetnie smakuje z ziemniakami z wody i jajkiem sadzonym.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 głowa młodej kapusty
    3 cebulki dymki
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 łyżki posiekanej pietruszki
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    świeżo zmielony kolorowy pieprz
    70 g masła (zawartość tłuszczu minimum 82%)
    1 1/2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Młoda kapusta zasmażana z dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i usunąć głąb. Poszatkować na małe kawałki, ale nie za drobno. Wrzucić do garnka. Podlać około 1 szklanką wody i zagotować. Przemieszać co jakiś czas. Dorzucić posiekane cebulki dymki i dusić do czasu, aż kapusta będzie miękka, ale nie rozgotowana. Pod koniec gotowania dodać posiekaną pietruszkę, koperek, sól i pieprz oraz majeranek. W rondelku rozpuścić masło i wsypać mąkę, energicznie mieszając. Gotową zasmażkę wlać do kapusty i dobrze wymieszać. Poddusić chwilę ciągle mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować