Młoda kapusta zasmażana z boczkiem

5 (174 ocen)

  • 40 min

Jest wiele sposobów przyrządzenia młodej kapusty, dorzucam swoją recepturę, taką robiła moja babcia, potem mama teraz ja taką przyrządzam dla swojej Rodziny

  • 40 min

Składniki:

  • młoda biała kapusta 1 główka
    boczek wędzony ok. 20 dag
    cebula biała 1-2 szt.
    śmietana 18 % 1/2 szklanki
    mąka pszenna 1 łyżka
    koperek posiekany 2 -3 łyżki
    sól, pieprz biały mielony
    ocet spirytusowy 10 % 1-2 łyżek (lub tyleż soku z cytryny)
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta zasmażana z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0n6mt3e 1. Kapustę posiekać i sparzyć wrzątkiem
  • image-29bi28s 2. boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć (do wytopienia się boczku)
  • image-1ff9fsr 3. śmietanę wymieszać z mąką na gładką masę
  • 4. dodać mąką ze śmietaną, wymieszać (uważać by po dodaniu mąki ze śmietana kapusta nam się nie przypaliła), dusić jeszcze około 10 minut
  • 5. dodać przyprawy, posiekany koperek, wymieszać
  • 6. dodać ocet(sok z cytryny) i dokładnie wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować