Młoda kapusta zasmażana wegańska lub jeśli damy masło wegetariańska. Przepis powstał przypadkiem, kiedy zostało mi pól główki młodej kapusty - efektem końcowym byłam bardzo mile zaskoczona.
35 min
Składniki:
1 nieduża główka młodej kapusty,
2 małe cebule,
łyżka oleju rzepakowego lub masła,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego,
woda, bulion warzywny, lub bulion drobiowy z kostki do zalania kapusty.
sól,
pieprz,
szczypta ostrej mielonej papryki.
Młoda kapusta zasmażana w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę szatkujemy, zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy do miękkości wraz z zielem, liśćmi laurowymi. Gotującą się kapustę doprawiamy solą oraz pieprzem. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju bądź maśle. Kiedy cebulka się podsmaży dodajemy na patelnię kapustę wraz z niewielką ilością wody, w której się gotowała. Całość dusimy aż sos zredukuje się do pożądanej przez nas ilości, na koniec doprawiamy szczypta papryki.
Komentarze