Młoda kapusta z żeberkami

4.47 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Robię ją przez całe lato, gdy tylko młoda kapusta pojawi się w sklepach. To pyszne i bardzo sycącedanie, które z powodzeniem zastępuje obiad.

Składniki:

  • ● 1 duża główka młodej kapusty
    ● 1 kg chudych żeberek wieprzowych
    ● 2 duże cebule
    ● sól, pieprz
    ● liść laurowy, kminek
    ● ziele angielskie
    ● majeranek
    ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z żeberkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    na małe kawałki. W dużym
    garnku rozgrzewamy olej
    i podsmażamy na nim żeberka.
    Cebule obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Wrzucamy
    do żeberek, dodajemy do smaku
    przyprawy, podlewamy niewielką
    ilością wody i dusimy
    ok. 30-40 minut, od czasu do
    czasu mieszając.
  • Młoda kapusta z żeberkami 2. W czasie gdy żeberka się
    duszą, grubo szatkujemy główkę
    kapusty. Dodajemy ją do
    mięsa, mieszamy i dusimy
    jeszcze ok. 20-30 minut (aż
    mięso i kapusta będą miękkie).
    Doprawiamy koncentratem pomidorowym
    wymieszanym
    z kilkoma łyżkami zimnej wody,
    ewentualnie przyprawiamy tak
    jak lubimy.
    Kapustę podajemy z ziemniakami
    (najlepiej młodymi) lub
    pieczywem. Możemy posypać
    posiekanym koperkiem.

Porady

● Majeranek i kminek najlepiej dodać do potrawy pod koniec duszenia, wtedy kapusta nie będzie miała gorzkawego posmaku. ● Zamiast koncentratu do kapusty możemy włożyć 2-3 duże, obrane i pokrojone, dojrzałe i mięsiste pomidory.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować