Młoda kapusta z porzeczkami

0 (0 ocen)

Młoda kapusta zakwaszona tym nietypowym składnikiem nabiera szczególnego smaku i lekko różowego koloru. Polecam zwolennikom kulinarnych eksperymentów

Składniki:

  • duża główka młodej kapusty
    15 dag chudego wędzonego podgardla lub boczku
    pęczek dymki ze szczypiorem
    sól
    liść laurowy
    kilka ziaren ziela angielskiego
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki
    pieprz
    cukier
    kilka garści czerwonej porzeczki – do smaku

Młoda kapusta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w dość szerokie paski.
    Dymkę, koper i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.
    Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu.
    Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
    Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.
    Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.
    W razie potrzeby jeszcze podlać wodą.
    Udusić do miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.
    Gotować jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
    Kapustę można zagęścić zasmażką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy