Młoda kapusta zakwaszona tym nietypowym składnikiem nabiera szczególnego smaku i lekko różowego koloru. Polecam zwolennikom kulinarnych eksperymentów
Składniki:
duża główka młodej kapusty
15 dag chudego wędzonego podgardla lub boczku
pęczek dymki ze szczypiorem
sól
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
pieprz
cukier
kilka garści czerwonej porzeczki – do smaku
Młoda kapusta z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, opłukać, pokroić w dość szerokie paski.
Dymkę, koper i natkę opłukać, posiekać, oddzielając cebulkę i grubsze części szczypioru.
Podgardle pokroić w małą kosteczkę, usmażyć na wolnym ogniu do wytopienia się tłuszczu.
Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić.
Dodać pokrojoną kapustę, lekko posolić, podlać wodą i poddusić aż kapusta zmniejszy objętość.
Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pozostały szczypior.
W razie potrzeby jeszcze podlać wodą.
Udusić do miękkości, dodać natkę, koperek i porzeczki.
Gotować jeszcze chwilkę, aby porzeczki oddały kapuście smak i kolor.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Kapustę można zagęścić zasmażką.
Komentarze