Młoda kapusta z mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy malutkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), wkładamy je do wrzącego rosołu i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy do miseczki i przykrywamy.
2.Kapustę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, opłukujemy i szatkujemy niezbyt drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę i marchewkę wkładamy do rosołu, pozostałego po gotowaniu mięsnych kulek. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
3.Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, zagotowujemy, oprószamy skrobią, mieszamy. Wkładamy mięsne kulki, gotujemy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze