Młoda kapusta z mięsnymi kulkami

0 (0 ocen)

Pyszne danie z młodej kapusty z marchewką, pomidorami i kulkami z mięsa mielonego. Doskonałe na letni obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    500 g mielonej łopatki wieprzowej
    500 ml rosołu
    3 marchewki (250 g)
    2 pomidory (250 g)
    1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    2 czubate łyżki posiekanego koperku
    sól
    pieprz

Młoda kapusta z mięsnymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy malutkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego), wkładamy je do wrzącego rosołu i gotujemy 5 minut. Wyjmujemy do miseczki i przykrywamy.
  • 2. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich uszkodzonych liści, opłukujemy i szatkujemy niezbyt drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę i marchewkę wkładamy do rosołu, pozostałego po gotowaniu mięsnych kulek. Gotujemy pod przykryciem 10 minut.
  • 3. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty, zagotowujemy, oprószamy skrobią, mieszamy. Wkładamy mięsne kulki, gotujemy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek, mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy