Młoda kapusta z marchewką

0 (0 ocen)

Póki sezon na młodą kapustę proponuje do obiadu taka oto pyszna jarzynkę. Lekko kwaśna, nieco słodkawa, przepyszna! Świetna zarówno do mięsa jak i rybki.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
    2 marchewki
    2 łyżki masła
    sok z cytryny/ocet
    łyżeczka cukru
    sól i czarny pieprz

Młoda kapusta z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z marchewką 1. Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Młoda kapusta z marchewką 2. Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy.
  • Młoda kapusta z marchewką 3. W garnku podgrzewamy dwie łyżki masła i przesmażmy na nim kilka minut marchewkę.
  • Młoda kapusta z marchewką 4. Kapustę dodajemy do marchewki i podlewamy pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny/octem oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy