Póki sezon na młodą kapustę proponuje do obiadu taka oto pyszna jarzynkę. Lekko kwaśna, nieco słodkawa, przepyszna! Świetna zarówno do mięsa jak i rybki.
Składniki:
główka młodej kapusty
2 marchewki
2 łyżki masła
sok z cytryny/ocet
łyżeczka cukru
sól i czarny pieprz
Młoda kapusta z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Kapustę oczyszczamy i drobno szatkujemy.
3.W garnku podgrzewamy dwie łyżki masła i przesmażmy na nim kilka minut marchewkę.
4.Kapustę dodajemy do marchewki i podlewamy pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny/octem oraz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze