1 główka młodej kapusty
2-3 cebule
sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Śmietana kremówka ,słodka30% do zabielenia
mąka ok.1 łyżeczka
koperek
sos słodko- kwasny Tao Tao ok. 1 łyżki /do smaku/
keczup ok. 1 łyżki / do smaku/
szczypta cukru
ocet do smaku
kilka pieczarek pokrojonych i przesmażonych
Młoda kapusta z koperkiem do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści, poszatkować.
Włożyć do wrzątku i obgotować ok. 5 minut. osączyć na sitku.
W rondlu rozgrzać masło z olejem 3:1, dodać pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić.
Do cebuli dodać kapustę, sól, pieprz, przyprawę uniwersalną, szczyptę cukru, chwilę podsmażyć.
Następnie podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości.
Doprawić jeszcze do smaku /ja tym razem dodałam kilka przesmażonych pieczarek, trochę sosu słodko –pikantnego Tao Tao, trochę keczupu, pod koniec dodałam ocet i cukier do smaku.
Gdy kapusta będzie miękka dodać śmietanę do smaku, posiekany koperek i podbić mąką
Idealna również jako dodatek do kotletów schabowych czy mielonych.
Komentarze