Czym byłby początek lata bez młodej kapusty z dużą ilością pachnącego koperku? Gdy na straganach pojawiają się pierwsze dorodne główki kapusty z polskich pól koniecznie muszę taką kapustę ugotować.
Młoda kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i podzieloną na części kapustę poszatkować, włożyć do rondla. Dodać oczyszczoną i umytą marchewkę pokrojoną w plasterki, dwie łyżki oleju rzepakowego i dusić do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla, dolać pół szklanki bulionu i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusić.
2.Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
3.Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dolać pół szklanki gorącego buliony, dokładnie wymieszać i wlać do rondla z kapustą. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i majeranek.
Komentarze