Młoda kapusta z koperkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czym byłby początek lata bez młodej kapusty z dużą ilością pachnącego koperku? Gdy na straganach pojawiają się pierwsze dorodne główki kapusty z polskich pól koniecznie muszę taką kapustę ugotować.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta (młoda): 1 sztuka
    - marchewka (młoda): 2 sztuki
    - pomidory (bez skórki z puszki): 400 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - koperek: 1 pęczek
    - olej (rzepakowy): 3 łyżki
    - bulion: 1 szklanka
    - śmietana 18%: 200 gramów
    - sól (morska): 0.5 łyżeczki
    - mąka: 1 łyżka
    - pieprz (świeżo mielony): 0.5 łyżeczki
    - majeranek (świeży, posiekany): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z koperkiem 1. Umytą i podzieloną na części kapustę poszatkować, włożyć do rondla. Dodać oczyszczoną i umytą marchewkę pokrojoną w plasterki, dwie łyżki oleju rzepakowego i dusić do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla, dolać pół szklanki bulionu i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusić.
  • 2. Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
  • 3. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dolać pół szklanki gorącego buliony, dokładnie wymieszać i wlać do rondla z kapustą. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i majeranek.
  • 4. Podawać z pieczywem lub młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Młoda kapusta Pomidory w puszce Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować