Młoda kapusta z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie typowe dla wiosennego menu. Młoda duszona kapustka z koperkiem. Pychota z młodymi ziemniaczkami z masełkiem.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 młoda kapusta
    • 1 cebula
    • 4 łyżki oliwy
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
    • 1 łyżeczka majeranku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 5 łyżek kwaśnej śmietany
    • pęczek koperku

Młoda kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kapustę posiekać w paski, cebulę pokroić w kostkę.
    • Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i posolić, aby puściła wodę.
    • Dodać całą kapustę, podlać 1 szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i majeranek. Dusić do miękkości - ok. 20 minut.
    • Uduszoną kapusę zakwasić sokiem z cytryny i wymieszać ze śmietaną.
    • Zagotować, dodać koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy