Młoda kapusta z koperkiem

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kapustę w takiej postaci gotuję co roku wiosną - pamiętam ją jeszcze z domu rodzinnego i z domu babci. Dzisiejsza wersja młodej kapusty, to ta najprostsza. Bez boczku, śmietany i zagęszczania mąką.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 cebula
    1 łyżka masła
    prawie cały pęczek koperku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Młoda kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić ze zwiędłych liści. Pokroić na 8 części (na ćwiartki i później te ćwiartki na pół). Wykroić głąb. Każdą część kapusty posiekać w paski.
    Koperek drobno posiekać.
    Cebulę pokroić w półplasterki i poddusić na oleju w garnku. Oleju nie należy mocno rozgrzewać, aby cebula nie nabrała koloru. Ma tylko zmięknąć. Do cebuli dodać pokrojoną kapustę i od razu wsypać pół łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 8-9 minut mieszając od czasu do czasu.
    Zdjąć z palnika, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać masło, koperek i wymieszać.

Porady

taką kapustę można podać z ziemniakami posypanymi resztą koperku i jajkiem sadzonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować