Młoda kapusta z klopsikami i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE :
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy wszystkie przyprawy, wbijamy jajko i drobno pokrojone warzywa. Wsypujemy bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy dokładnie masę. W rękach formujemy małe klopsiki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. lub możemy je upiec w piekarniku bez tłuszczu.
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka z marchewką, dodajemy liść, ziele, pieprz, wlewamy bulion i dusimy około 20 minut. Zdejmujemy pokrywkę z garnka, dodajemy do kapusty pokrojone kurki, przecier pomidorowy, mieszamy. Po chwili dodajemy koperek, sok z cytryny i doprawiamy bigosik do smaku. Na koniec wkładamy upieczone pulpeciku, lekko mieszamy i chwilkę prużymy. Kapustę podajemy ciepłą z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego.
Komentarze