Młoda kapusta z kiełbaską

0 (0 ocen)

w sezonie danie obowiązkowe

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    4 kiełbasy śląskie
    2 łyżki smalcu ze skwarkami
    1 koncentrat pomidorowy
    4 łyżki octu
    3 łyżki cukru
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Młoda kapusta z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, przekroić na 4 części i poszatkować (zostawiając głąb). Przełożyć do garnka, zalać wodą do połowy wysokości i wstawić na gaz. Posypać solą do smaku. Gotować 10 minut. Po tym czasie zlać wodę. Na patelni rozgrzać smalec ze skwarkami. Kiełbasy pokroić w kostkę w przełożyć na smalec. Obsmażyć. Dodać do kapusty razem z koncentratem pomidorowym. Kapustę doprawić octem, cukrem i pieprzem. W razie potrzeby można również dodać sól do smaku. Dobrze razem wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy