Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosna przynosi smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza i przypomina nam cudowne smaki dzieciństwa. Dziś na obiad polecam ją w wersji bezglutenowej z dodatkiem mąki ryżowej, świeżego kopru oraz śmietanki. Uwielbiam młodą kapustę z brązowymi pieczarkami i drobiową kiełbasą, ale można przygotować ją także w wersji wegetariańskiej, rezygnując z dodatku mięsa. W obu wersjach jest równie pyszna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 główka młodej kapusty
    - 200 g drobiowej kiełbasy
    - 5 brązowych pieczarek
    - 0,5 szklanki wody
    - 1 cebula biała
    - 5 łyżek śmietanki
    - 1 pęczek koperku
    - 3 łyżki masła
    - 1 łyżka mąki ryżowej
    - 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
    - 2 łyżeczki erytrytolu (lub cukru)
    - liść laurowy
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 0,5 łyżeczki majeranku
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Kapusta zasmażana

Młoda kapusta z kiełbasą, pieczarkami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z limonki, płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami erytrytolu. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
  • 2. Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
  • 3. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, a na patelni rumienimy drobiową kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiełbasę dodajemy do garnka wraz z 0,5 łyżeczki majeranku i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
  • 4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę ryżową, a następnie śmietankę. Powstałą mieszankę dodajemy do kapusty wraz z posiekanym świeżym koperkiem i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Porady

Młodą kapustę serwujemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem

To może cię zainteresować