W sezonie młoda kapusta gości na naszym stole bardzo często. Przygotowuje się ją szybko i jest pyszna!
50 min
Składniki:
-2 główki młodej kapusty
-1 pęczek świeżego koperku
-1 duża cebula
-40 dag dobrej jakości kiełbasy
-200 g śmietany 18%
-1 łyżeczka kminku
-1 szklanka wody
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Młoda kapusta z kiełbasą, koperkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Młodą kapustę obieramy z wierzchnich liści, przekrawamy na pół, wycinamy głąb. Drobno szatkujemy, myjemy i przekładamy do garnka. Podlewamy szklanką wody i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na rumiano. Wrzucamy do kapusty. Dodajemy kminek, obficie doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Gotujemy, aż kapusta będzie całkowicie miękka (przez jeszcze ok. 10-15 min)
3.Po tym czasie kapustę próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Stopniowo, ciągle mieszając zawartość garnka dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy drobno posiekany koperek, dokładnie mieszamy, zagotowujemy jeszcze przez minutę. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Komentarze