Młoda kapusta z kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Następny dowód na to, że im mniej składników to smaczniej.
Rozpoczął się czas na nowalijki. Pierwszą moją nowalijką w kuchni jest młoda kapusta.
Smak wyniosłam chyba z rodzinnego domu i maminego garnka.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2 młode kapusty
    * 2 laski kiełbasy np. podwawelskiej
    * 2 liście laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    * 3 łyżki smalcu, bądź stopiona słoninka
    * koncentrat pomidorowy
    * cebula
    * garść kopru
    * sól, pieprz
    * 1-2 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obrałam z grubszych wierzchnich liści. Posiekałam drobno i sparzyłam.
    Wrzuciłam na wrzątek, przemieszałam chwilkę i za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnęłam z garnka.
    Pokroiłam kiełbasę i cebulę w kosteczkę. Podsmażyłam na patelni z odrobiną smalcu.
    Dodałam do wcześniej sparzonej kapusty.
    Podlałam szklanką wody, dorzuciłam ziele i listek, posypałam odrobiną soli. Po chwili gotowania dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dość szybko się ugotowało i przyszła kolej na zasmażanie.
    Rozgrzałam smalec na patelni i dodałam mąkę.
    Czasami robię tak, że cebulkę jeszcze siekam, rumienię na smalcu i wtedy dodaję mąkę. Taka wersja jest nawet odrobinę smaczniejsza. Dodaję zasmażkę wcześniej zestawiając kapustę z ognia. Na sam koniec delikatnie przyprawiam i dodaję garść kopru.

Porady

Lubię młodą zasmażaną kapustę, ale jeśli ktoś nie zasmaża takiej to nie ma konieczności jej dodawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Koper Młoda kapusta Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować