REKLAMA

Młoda kapusta z kabanosem i boczkiem

wyświetlono: 290 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kiedy pojawia się młoda kapusta, takiego prostego, ale smacznego dania nie może zabraknąć na stole. Z młodymi ziemniakami, po prostu pycha :)

opublikowany: 22.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
    150g grubych kabanosów drobiowych
    200 g boczku wędzonego
    1 cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 listki laurowe
    3 ziela angielskie
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 4 z 4 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Młoda kapusta z kabanosem i boczkiem?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta z kabanosem i boczkiem 1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąba i poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, wlać ok.2 szklanki wody (ewentualnie więcej, tak, aby zakryć kapustę),dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Przykryć i gotować, aż kapusta zmięknie (ok.15 minut).
  • Młoda kapusta z kabanosem i boczkiem 2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, aż się zrumieni i puści tłuszcz. Następnie dorzucić pokrojone w plasterki kabanosy i posiekaną cebulę. Podsmażyć razem, aż cebula się zeszkli. Przełożyć do kapusty, wymieszać. Kapustę doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Całość zagotować, na końcu dodając posiekany koperek. Podawać np.z młodymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: magdzia44448 44262508_250283372311484_5660960856851087360_n

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Błyskawiczna w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - smak lata!

kategoria: Dodatki opublikowany: 01.06.2018 | wyświetlono: 255 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE