To klasyczny dla mnie dodatek do wiosennego obiadu lub samodzielna potrawa do zjedzenia ze świeżą bułką. Forma kapusty to szkoła mojej mamy a cukinia jest odświeżającym dodatkiem, który nadał potrawie smaku.
Składniki:
pół główki młodej kapusty
mała cukinia
mała cebula
pół pęczka koperku
łyżka masła
kilka pieczarek
łyżka mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny lub 100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Młoda kapusta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Jak lekko zmiękną dodajemy poszatkowaną drobno kapustę. Dusimy pod przykryciem aż całkiem zmięknie. Dodajemy soli i pieprzu wg.gustu. Kolejno dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (dodajemy kilka łyżeczek wody jeśli mąka się nie rozmiesza) oraz sok z cytryny. Na koniec do kapusty wsypujemy drobno pokrojony koperek.
Komentarze