Młoda kapusta z cukinią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To klasyczny dla mnie dodatek do wiosennego obiadu lub samodzielna potrawa do zjedzenia ze świeżą bułką. Forma kapusty to szkoła mojej mamy a cukinia jest odświeżającym dodatkiem, który nadał potrawie smaku.

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty
    mała cukinia
    mała cebula
    pół pęczka koperku
    łyżka masła
    kilka pieczarek
    łyżka mąki
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki soku z cytryny lub 100 ml białego wytrawnego wina
    sól, pieprz

Młoda kapusta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, pieczarki i cukinię kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu. Jak lekko zmiękną dodajemy poszatkowaną drobno kapustę. Dusimy pod przykryciem aż całkiem zmięknie. Dodajemy soli i pieprzu wg.gustu. Kolejno dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (dodajemy kilka łyżeczek wody jeśli mąka się nie rozmiesza) oraz sok z cytryny. Na koniec do kapusty wsypujemy drobno pokrojony koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2015

Komentarze

Podobne przepisy