Młoda kapusta z chorizo

4.5 (200 ocen)

Od jakiegoś czasu myślałam już o połączeniu młodej kapusty z hiszpańską kiełbasą chorizo.Delikatna w smaku kapusta i intensywne w smaku i zapachu chorizo.To nietypowe połączenie okazało się idealnym daniem...taka Polska kapusta z nutą Hiszpanii.

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty młodej
    350-400 g chorizo
    1 duża cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 marynowane papryczki piri piri
    3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    2 łyżki koperku
    2 szczypty cukru
    około 150 ml wody
    pieprz cayenne (opcjonalnie)
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka dodajemy pokrojone w półplasterki chorizo i posiekaną w kostkę cebulę.Podsmażamy,co jakiś czas mieszając.W tym czasie szatkujemy kapustę i dodajemy ją partiami do chorizo.Dodajemy wodę i posiekane drobno papryczki.Gotujemy do momentu,aż kapusta będzie prawie miękka,mieszając co jakiś czas.
  • Chorizo 2. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy,przyprawy i koperek.Miłośnicy ostrej kuchni mogą dodatkowo podprawić kapustę pieprzem cayenne.Gotujemy jeszcze około 10 minut,aż kapusta będzie całkowicie miękka.Podajemy z młodymi ziemniakami lub chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować