Młoda kapusta w śmietanie z ziołami

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młoda kapusta duszona z warzywami i świeżymi ziołami w śmietanie. Pyszny dodatek do drugiego dania lub świeżego pieczywa. Aromatyczna, pachnąca latem, wyczekiwana przez wielu z nas cały rok.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    2 młode marchewki
    2 młode pory
    2 łyżki masła klarowanego
    250/300 ml domowego rosołu / bulionu
    sól, pieprz
    1 pęczek posiekanego kopru
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego oregano
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    250 ml śmietanki 30%

Młoda kapusta w śmietanie z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę poszatkować.
    Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, pora pokroić w pół plasterki.
    W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, smażyć aż " zwiędną" co jakiś czas mieszając.
  • 2. Wlać rosół/ bulion, gotować do miękkości warzyw.
    Dodać posiekane zioła oraz przyprawy, wymieszać ( polecam dodać dość sporo pieprzu).
    Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie przez 5 minut.

Komentarze

Podobne przepisy