Młoda kapusta po węgiersku

0 (0 ocen)

Mocno paprykowana duszona młoda kapusta, doprawiona kminkiem, o łagodnym smaku. Takie danie świetnie smakuje z ciemnym pieczywem lub jako ciepły dodatek do drugiego dania.

Składniki:

  • 1 średniej wielkości młoda kapusta (900g)
    250 g młodej marchewki
    250 g młodej, małej, białej cebulki bez szczypioru (ewentualnie 2 większe białe cebule)
    3 łyżeczki oliwy
    3 łyżeczki masła
    1/2 szklanki śmietany 12%
    1 i 1/2 szklanki wody
    3 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Młoda kapusta po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Młoda kapusta po węgiersku 1. Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, dodać obraną cebulkę (większe cebule posiekać) i pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Wlać wodę, wsypać szczyptę soli i cukru - wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Młoda kapusta po węgiersku 2. Do kapusty z warzywami dodać paprykę słodką i ostrą oraz kminek. Wymieszać i gotować pod przykryciem 15 - 20 min.
  • Młoda kapusta po węgiersku 3. W oddzielnym garnku rozpuścić masło, wlać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wsypać mąkę - sporządzić jasną zasmażkę.
  • Młoda kapusta po węgiersku 4. Zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać. Następnie wlać śmietanę, ponownie wymieszać i całość jeszcze chwilę gotować. Potrawę doprawić solą i cukrem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Młoda kapusta po węgiersku

To może cię zainteresować