Mocno paprykowana duszona młoda kapusta, doprawiona kminkiem, o łagodnym smaku. Takie danie świetnie smakuje z ciemnym pieczywem lub jako ciepły dodatek do drugiego dania.
Składniki:
1 średniej wielkości młoda kapusta (900g)
250 g młodej marchewki
250 g młodej, małej, białej cebulki bez szczypioru (ewentualnie 2 większe białe cebule)
3 łyżeczki oliwy
3 łyżeczki masła
1/2 szklanki śmietany 12%
1 i 1/2 szklanki wody
3 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka kminku mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
Młoda kapusta po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszatkowaną kapustę przełożyć do garnka, dodać obraną cebulkę (większe cebule posiekać) i pokrojoną na małe kawałki marchewkę. Wlać wodę, wsypać szczyptę soli i cukru - wymieszać. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie gotować pod przykryciem 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do kapusty z warzywami dodać paprykę słodką i ostrą oraz kminek. Wymieszać i gotować pod przykryciem 15 - 20 min.
4.Zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać. Następnie wlać śmietanę, ponownie wymieszać i całość jeszcze chwilę gotować. Potrawę doprawić solą i cukrem. Podawać na ciepło.
Komentarze