Młoda kapusta na golonce

4.96 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Moim domownikom najbardziej smakuje na golonce.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 średnie golonki z dzika
    łyżka smalcu z dzika
    1 średnia młoda kapusta
    2 marchewki
    500 ml słoik przecieru pomidorowego
    1 cebula
    sól i pieprz do smaku
    3 łyżki żółtej soczewicy
Wystaw ocenę:

4.96 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Młoda kapusta na golonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte golonki obsmażam na rozgrzanym smalcu. Następnie dodaję w kawałkach marchew i cebulę. Duszę pod przykryciem do momentu, gdy mięso odchodzi od kości.Pokrojoną kapustę zalewam wodą, gdy się zagotuje odcedzam wodę. Do tak przygotowanej kapusty dodaję mięso odjęte od kości razem z warzywami, soczewicę i wlewam pomidory. Kapustę gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiam do smaku.

Porady

Taką kapustę można przyrządzić na golonce wieprzowej lub goleni wołowej. Soczewicę można pominąć lub zastąpić czerwoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować