Tak przygotowana młoda kapusta będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania np. do ziemniaczków. Podczas jej przygotowania po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będzie gotowa.
60 min
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 średnie cebule
1 duży pomidor
2 płaskie łyżki masła
2 łyżeczki przyprawy do kapusty
koperek świeży według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Młoda kapusta duszona z pomidorem i cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidora myjemy, osuszamy, następnie sparzamy wrzątkiem i obieramy skórkę i kroimy na małe kawałki.
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, a następnie kapustę drobno kroimy.
Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
2.W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, następnie dodajemy pokrojonego pomidora, przesmażamy razem z cebulką przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.
3.Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koperek, przyprawę do kapusty, dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Komentarze