Młoda kapusta duszona z ciecierzycą

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Ta kapusta jest bardzo smaczna i syta. Polecam na bezmięsny obiad, wystarczą do niej tylko młode ziemniaczki z koperkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 mała główka młodej kapusty
    3 średnie cebule
    2 średnie pietruszki
    1 puszka ciecierzycy ( 25 dag )
    olej do smażenia
    2 łyżeczki przyprawy do dań z kapusty
    1 łyżeczka czubrycy białej lub zielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    koperek świeży według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i pietruszki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy, cebulę w kostkę, a pietruszki w słupki lub talarki.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając lekko rumieniąc.
  • 3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości.
  • 4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, drobno pokrojony koperek i przyprawy, następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kapusta Młoda kapusta Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować