Młoda kapusta a'la leczo

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomita potraw dla leczożerców!

  • 60 min

Składniki:

  • główka młodej kapusty, pęczek kiełbasy, kawałek boczku albo innego mięsa, cebula, przecier pomidorowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina smalcu

Młoda kapusta a'la leczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać kapustę z brzydkich liści. Główkę poszatkować (ja poszatkowałam w kostkę). Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka i zalać gotującą się wodą tak, aby delikatnie przykryło wierzch kapusty. Wrzucić liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić delikatnie solą i pieprzem. Ugotować (młoda kapusta ok. 30 minut).
  • 2. Pokroić w półksiężyce kiełbasę, boczek albo inne mięsa w kostkę. Wrzucić na patelnię z odrobiną smalcu. Delikatnie przyrumienić. Pod koniec wrzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Całość wrzucić do ugotowanej kapusty.
  • 3. Do garnka z kapustą i mięsem dodać 3-4 łyżki przecieru pomidorowego. Wymieszać. Doprawić do smaku. Smacznego!

Porady

Do kapusty podczas gotowania można dodać również inne składniki, np. paprykę, pieczarki, cukinię.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy