Młoda kapusta

0 (0 ocen)

Klasyka polskiego stołu,królowa sezonowych dań czyli młoda kapusta.Danie proste i niewyszukane. Wiem,że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy zapewne nazwie go najlepszym.Mój przepis jest klasycznym przepisem na młodą kapustę.Bez zbędnych dodatków i przypraw, z dużą ilością koperku.

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
    2 szklanki wody
    120 g słoniny*
    1 duży pęczek koperku
    2 średnie cebule
    2-3 łyżki mąki pszennej
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, aby dno było przykryte. Dodajemy kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu mieszając. Kapusta stopniowo zacznie zmniejszać objętość. W tym czasie słoninę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na patelni, do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy do gotującej się kapusty pozostawiając na patelni tłuszcz. Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię z tłuszczem. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli i dodajemy do gotującej się kapusty również pozostawiając tłuszcz na patelni. Pozostawiony tłuszcz na patelni podgrzewamy, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania jasnej zasmażki. Zasmażkę dodajemy do kapusty i mieszamy. Doprawiamy do smaku czarnym pierzem i solą. Pod koniec gotowania dodajemy sporą ilość posiekanego koperku i mieszamy. Podajemy z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.
    * można użyć podgardla lub wędzonego boczku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować