Młoda kapusta

4.5 (188 ocen)

  • 15 min

Niby taka popularna, zwykła kapusta, a jak usłyszałam skład to się zdziwiłam. Nigdy bym nie przypuszczała, że mama wkłada do niej - śliwki. Ale zobaczcie sami :-)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 spora główka młodej kapusty
    0,5 litra wody
    sól
    1 duża cebula
    350 g boczku
    ziarenka smaku
    1,5 łyżki mąki
    1 duża łyżka powideł śliwkowych lub 10 kwaśnych śliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy, drobno szatkujemy, solimy i pozostawiamy tak na chwilę. Młoda kapusta może być gorzka, więc czekamy aż pod wpływem soli puści sok i odciskamy przed włożeniem do garnka. Po odciśnięciu zalewamy ją 0,5 litrem wody i gotujemy.
  • 2. W tym czasie obieramy cebulę, drobno kroimy i szklimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażmy. Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej cebulę z boczkiem i mieszamy - gotujemy jeszcze przez jakieś 10 minut, doprawiamy ziarenkami smaku.
  • 3. Po tym czasie zaprawiamy mąką, więc 1,5 łyżki mąki mieszamy z małą ilością zimnej wody (tak aby nie było grudek) i rozprowadzamy w kapuście. Na koniec wkładamy dużą łyżkę powideł, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
  • 4. Jeśli nie mamy powideł śliwkowych umyte i wypestkowane śliwki wkładamy do kapusty na początku gotowania, zanim dodamy cebulę z boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować