Mleko migdałowe

0 (0 ocen)

  • 10 min

Alternatywa dla osób nietolerujących mleka krowiego. Domowym sposobem dużo tańsza od mleka migdałowego ze sklepu. Mleko migdałowe jest mlekiem roślinnym, nie uczula. Doskonałe dla matek karmiących piersią oraz osób cierpiących na dolegliwości z układu pokarmowego.

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na 1/2 litra mleka:
    1/2 szklanki migdałów;
    1/2 litra wody przegotowanej

Mleko migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na noc namoczyć migdaly w wodzie. Następnego dnia odcedzone migdały zmiksować z 1 szkl wody. Przelać przez gazę do innego garnka. Zmiksowane migdały pozostałe na gazie drugi raz zmiksować z kolejną szklanką wody. Przelać przez gazę.

Porady

Pozostałe zmiksowane migdały można użyć do deserów, musli, sorbetów domowych. Mlekiem migdałowym zastępuję mleko krowie- do wypieków, do musli.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy