Mleko kokosowe

0 (0 ocen)

Nic prostszego, aby zrobić domowe mleko kokosowe.Doskonale sprawdzi się do curry, kawy, deserów, bazy koktajli, drinków itp.

Składniki:


  • 2 szklanki wiórek kokosowych

    1 litr wody

Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe wsypujemy do wysokiej misy blendera zalewamy 2 szklankami gorącej wody (ale nie wrzącej- zagotowujemy wodę, wystawiamy i po 1 min. dopiero zalewamy wiórki).
  • 2. Odstawiamy na 1 godzinę (możemy zostawić na całą noc).

    Gdy już wiórki namiękną i odstoją swoje miksujemy pulsacyjnie blenderem.
  • 3. Przekładamy do woreczka lnianego (jeśli nie posiadamy to kładziemy na sito gazę) i odsączamy płyn, mocno wyciskając go.
  • 4. Suche wiórki ponownie przekładamy do misy i zalewamy 2 szklankami ciepłej wody, odstawiamy na 15 min. i miksujemy. Również przekładamy na sito i dokładnie odsączamy płyn.

Porady

Powstały płyn to naturalne mleko kokosowe, możemy je przetrzymywać w lodówce w zamkniętym słoiku do kilku dni. Mleko może się rozdzielić, ale wystarczy wstrząsnąć słoikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy