Mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Przepis jest bardzo prosty, a domowe mleko kokosowe to doskonała alternatywa dla sklepowego z puszki. W przeciwieństwie do mleka krowiego nie zawiera laktozy ani kazeiny, za to jest wyjątkowo delikatne i smaczne. A więc - na zdrowie!

  • 35 min

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
    1 l ciepłej wody

Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wsypujemy do garnka lub większej miseczki, zalewamy litrem lekko ciepłej, przegotowanej wody. Odstawiamy na ok. 30 minut
  • 2. Blendujemy całość, następnie przy pomocy gazy lub gęstego sitka przecedzamy mleczko przelewając je do innego naczynia
  • 3. Aby maksymalnie wykorzystać posiadane składniki warto jeszcze raz zalać wodą wiórki pozostałe po cedzeniu (ja zalałam je ok. 200 ml wody), bez czekania i ponownie zblendować

Porady

Tak przygotowane mleko będzie miało bardzo delikatny smak (takie mleczko świetnie nada się jako baza innych dań lub do deserów, ale można też je pić solo), jeśli chcemy, by był bardziej wyrazisty wykorzystujemy mniej wody

Komentarze

Podobne przepisy