Mleko kokosowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubie potrawy zawierające mleko kokosowe, jednak czasami mam problem ze znalezieniem go na półce w sklepie albo porażą mnie jego cena. Potrzeba matką wynalazków i oto własnoręcznie robione mleko kokosowe, polecam :P)

  • 60 min

Składniki:

  • na 250 ml-300 ml mleka kokosowego potrzebujemy:
    1 szklanki wiórek kokosowych
    2 szklanek mleka (dla osób nietolerujących laktozy mleko możemy zastąpić wodą w takich samych ilościach)

Mleko kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki wrzucamy do miski, zalewy je wrzącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej zostawić na noc). Następnie wiórki z mlekiem blendujemy a powstałą masę przecedzamy przez sitko. I mamy gotowe mleko kokosowe, ja z reguły odstawiam je jeszcze na parę godzin aby u góry wytworzyła się śmietanka, ale nie jest to konieczne.

Porady

Takie mleko możemy spokojnie przechowywać w lodówce przez tydzień

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy