Mleczny sernik ,,Zebra”

4.51 (158 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest bardzo delikatny, kremowy i obłędnie czekoladowy. Przygotowanie go zajmuje mało czasu. Cierpliwością w czekaniu na zjedzenie musimy jedynie wykazać się podczas pieczenia, ponieważ tu troszkę czekamy. Ale na taki smak warto!

  • 2 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    300g maślanych herbatników
    150 g masła
    Masa serowa:
    1 kg twarogu z wiaderka
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mleka w proszku
    4 jajka
    1 szklanka śmietany 30%
    Dodatkowo:
    2 łyżki czarnego kakao
    150 g mlecznej czekolady
    Polewa:
    100 g mlecznej czekolady
    ¼ szklanki śmietany 30%
    1/3 szklanki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Mleczny sernik ,,zebra” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Herbatniki mielimy na drobny pył. Wlewamy rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy i rozkładamy na dnie tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę (dno) wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
    Masa serowa:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180*C (funkcja góra- dół). Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wkładamy twaróg. Wsypujemy cukier, zaczynamy miksować na średnich obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mleko w proszku. Gdy masa się połączy wbijamy kolejno po jednym jajku. Na końcu wlewamy śmietankę. Przygotowaną masę serową dzielimy na dwie porcje. Do jednej wsypujemy 2 łyżki mleka w proszku. Do czekolady wlewamy kilka łyżek masy serowej (aby ją zahartować). Do drugiej porcji wsypujemy czarne kakao oraz wlewamy czekoladę. Każdą z porcji dokładnie mieszamy. Na przygotowany spód naprzemiennie wlewamy po 4 łyżki masy ciemnej oraz 4 łyżki masy jasnej. Masę rozlewamy aż do całkowitego jej wykorzystania. Na dno piekarnika wstawiamy foremkę z wrzątkiem (około 2-3 szklanek). Zmniejszamy temperaturę do 120*C. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremkę z wodą oraz przełączamy na funkcję termoobiegu. Pieczemy jeszcze przez 30-40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wlewamy do niej śmietankę, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę wylewamy od razu na sernik. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Obsypujemy nimi wierzch ciasta.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować