Mleczny sernik z bananami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest bardzo kremowy, zrobiony z serka mascarpone, mleka i śmietany, ma bardzo mleczny smak, a słodycz nadają mu banany

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (forma 24 cm)
    spód:
    200 g herbartniki typu petit
    100 g masła
    3 banany
    sok z 1/2 cytryny
    masa serowa:
    500 g serka mascarpone
    300 ml kremówki
    1/3 szkl cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    3/4 szkl ciepłego mleka
    1,5 łyżki żelatyny
    wierzch:
    1 galaretka cytrynowa z pianką
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Mleczny sernik z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
    Herbatnikami wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut.
    Banany obieramy, kroimy w plastry ok. 0,5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Układamy je na spodzie z ciastek.
    masa serowa:
    Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
    Serek mascarpone oraz 100 ml śmietany podgrzewamy z cukrem, a kiedy składniki sie połączą zdejmjemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę studzimy.
    Resztę śmietany ubijamy na sztywno, a potem łączymy delikatnie z przestudzoną masą serową.
    Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała.
    wierzch:
    Galaretkę cytrynową (ja użyłam takiej z pianką) rozrabiamy, studzimy i wylewamy na wierzch sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Delikatny sernik

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mleczny sernik

Anyzkowo Pyszny i wilgotny

To może cię zainteresować